Nadmorska promenada Passeio das Dunas

Zrównoważone rozwiązanie oświetlenia solarnego tworzy atrakcyjną przestrzeń publiczną, z której można korzystać 24 godziny na dobę, jednocześnie szanując środowisko naturalne.

Dziś Passeio das Dunas jest zachęcającą nadmorską promenadą, łączącą dwie znane miejscowości wypoczynkowe Quarteira i Vilamoura na pięknym wybrzeżu Algarve.

Zainaugurowany w maju 2021 r. obszar miejski był wcześniej uważany za nieatrakcyjny zarówno dla społeczności lokalnej, jak i turystów, ponieważ przez wiele lat był słabo rozwinięty i wykorzystywany głównie do celów parkingowych.

Przestrzeń publiczna przeszła znaczącą rewitalizację w dwóch etapach, przy znacznych inwestycjach ze strony Rady Miasta Loulé, aby poprawić jakość życia tych, którzy tam mieszkają i pracują, ale także dla milionów turystów, którzy co roku wybierają te kurorty jako miejsce wypoczynku.

Ekologiczny, zrównoważony project

PROAP Architecture Studio otrzymało zlecenie zarządzania projektem i we współpracy z Radą Miasta Loulé określiło główne wytyczne, kładąc duży nacisk na zrównoważony rozwój środowiska. Rewitalizacja musiała:

  • stworzyć harmonijną przestrzeń publiczną;
  • promować aktywną mobilność;
  • szanować środowisko naturalne.

Opracowano plan stworzenia zielonego obszaru obsadzonego drzewami, aby pomóc w stworzeniu łagodnego i przyjemnego klimatu oraz stref rekreacyjnych dla osób w każdym wieku, aby mogły się zrelaksować i bawić. Ponieważ ważne było stworzenie przestrzeni publicznej dostępnej dla społeczności 24 godziny na dobę, przez cały rok, zrównoważone rozwiązanie oświetleniowe było niezbędne, aby ludzie czuli się bezpiecznie.

Passeio das Dunas
Quarteira - Loulé
Portugalia

Customer

Loulé City Council

System oświetlenia solarnego LED

Ponieważ wykorzystanie alternatywnych źródeł energii było głównym celem PROAP, powierzyli nam opracowanie rozwiązania oświetlenia solarnego, które spełniłoby ich wizję. W ścisłej współpracy stworzyliśmy oprawę solarną LINHA do oświetlenia całego Passeio das Dunas.

Ta oprawa solarna, zaprojektowana przez PROAP, opracowana i wyprodukowana przez Schréder, wykorzystuje najnowszej generacji technologię oświetleniową i baterie litowe o długiej żywotności ponad 10 lat. Posiada również innowacyjny system umożliwiający podłączenie do sieci elektrycznej, jeśli kiedykolwiek zabraknie energii słonecznej.

Inteligentne zużycie energii

Oprawa solarna LINHA jest oprawą typu smart. Jest zaprogramowana tak, aby wytwarzać więcej światła w godzinach największej aktywności nocnej i zmniejszać jego zużycie, gdy w środku nocy aktywność jest niewielka lub nie ma jej wcale.

Ponadto oprawy są wyposażone w czujniki detekcji, które reagują na ruch. Po wykryciu ruchu w promieniu 10 metrów, oświetlenie przełącza się na 100%. Po pewnym czasie, gdy nie zostanie wykryty żaden ruch, poziom oświetlenia zostanie zredukowany, aby oświetlenie było bardziej przyjazne dla środowiska, jednocześnie magazynując energię w inteligentny sposób.

Dobrze oświetlona przestrzeń do czerpania radości z życia i natury

Oprawa solarna LINHA oświetla całą nadmorską promenadę o długości 1,2 km łączącą port rybacki Quarteira z piaszczystą plażą Vilamoura. Zapewnia to miejsce rekreacji i wypoczynku, które zachęca mieszkańców i turystów do spacerów lub jazdy na rowerze między dwoma bardzo popularnymi kurortami i cieszenia się piękną scenerią przez 24 godziny na dobę. Mogą również zatrzymać się i skorzystać z nowych udogodnień, aby poćwiczyć lub po prostu zrelaksować się na ławce.

Na każdym końcu promenady zbudowano parking, aby ułatwić dostęp osobom podróżującym samochodem. Oprawa solarna LINHA została również zainstalowana na parkingu w Quarteira, a  naświetlacz NEOS LED zapewnia bezpieczeństwo na parkingu Vilamoura po zmroku.

Naświetlacz NEOS LED na słupach FARIO został również zainstalowany wzdłuż ścieżki między Passeio das Danus a przystanią Vilamoura, aby zapewnić estetyczną spójność na całym obszarze.
Władze lokalne  wraz ze społecznością są zachwycone odzyskaniem tej dużej przestrzeni miejskiej na świeżym powietrzu, zwłaszcza że zostało to osiągnięte w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego i przy niskim śladzie węglowym.