Oprawa zaprojektowana na zamówienie we współpracy z firmą Marc Aurel dla stacji kolejowej Perrache nagrodzona „Janus de la Cité”

Bespoke lighting for Perrache Station awarded Janus de la Cité by French Design Institute

Od roku 1953 Francuski Instytut Wzornictwa przyznaje nagrodę JANUS Label of Excellence firmom i społecznościom, które wnoszą trwały wkład w projektowanie innowacyjnych produktów, przestrzeni i usług z korzyścią dla użytkowników.

Co roku wyróżnia doskonałe rozwiązania w dziedzinie projektowania, spełniające wszystkie kryteria oceny w zakresie Ekonomii, Estetyki, Ergonomii, Etyki i Emocji.

W tym roku nagrodę Janus de la Cité, promującą produkty i usługi poprawiające warunki codziennego życia mieszkańców i odwiedzających miasto, Instytut przyznał przejściu na stacji Perrache. 

Bespoke lighting for Perrache Station has created a high quality space, improving the quality of life for commuters

Znajdujący się pod stacją Perrache w Lyonie nowo wyremontowany pasaż France Pejot, który do niedawna był wykorzystywany głównie przez samochody, stał się ekskluzywną bramą dla pieszych i rowerzystów prowadzącą na południe miasta. Specjalnie zaprojektowane oświetlenie nadaje tej podziemnej przestrzeni bezpieczny i domowy charakter. 

Marc Aurel pragnął, aby jego wizja została zrealizowana za pomocą majestatycznej oprawy oświetleniowej, jaką można znaleźć w salach pałacowych. Oprawy Perrache Arch, dostępne w trzech rozmiarach (średnica od 750 do 1000 mm), z pewnością spełniły swoje zadanie. Nadały tej przestrzeni publicznej zupełnie nowy charakter, poprawiając połączenie różnych obszarów miasta i zapewniając jednocześnie wysoką jakość oraz poczucie komfortu. 

Bespoke lighting for Perrache Station has been designed with the latest technology to be as economical as possible

Ekonomia, czyli dbałość o koszty

Projekt bazuje na istniejącej oprawie, która ma znacznie mniejsze wymiary, co skróciło proces projektowania. Oprawa została wyprodukowana w naszym oddziale produkcyjnym Schréder SIGNATURE w Saint-Florent-sur-Cher we Francji. 

Rozwiązanie wykorzystujące energooszczędne diody LED zmniejsza koszty zużycia energii i konserwacji. Ponadto oprawy są zaprogramowane na 5 różnych scenariuszy oświetleniowych, tak by dostosować oświetlenie do rzeczywistych potrzeb osób korzystających z przejścia i zaoszczędzić jeszcze więcej energii. 
 

Bespoke lighting for Perrache Station awarded Janus de la Cité for transforming underground passage into sophisticated space

Estetyka

Majestatyczny projekt opraw z opalizującymi kolorami tworzy unikalny charakter tego podziemnego przejścia, zmieniając je w ciepłą, wyrafinowaną przestrzeń publiczną.

Wysokiej jakości wykończenie z dużą dbałością o szczegóły, w tym brak widocznych śrub i opalizująca farba, tworzą gładką powierzchnię, która mieni się w świetle otoczenia. 

Bespoke luminaire for Perrache Station has a high-quality finish to reflect the nature of this high-quality space and to last for many years to come

Ergonomia

Ponieważ prace konserwacyjno-utrzymaniowe w środowisku przejścia podziemnego stanowią nie lada wyzwanie, oprawa została zaprojektowana w taki sposób, aby można było łatwo zdemontować zespół z układem optycznym. Oprawę projektowano z myślą o wdrażaniu zasady gospodarki obiegowej, oświetlenie może więc w przyszłości ewoluować wraz z rozwijającą się technologią. 

Bespoke lighting has created a high-quality space that facilitates urban mobility

Etyka

Oświetlenie spełnia wszystkie normy i przepisy, w szczególności te narzucone przez miasto Lyon. Dzięki różnym scenariuszom oświetlenia optymalizuje zużycie energii, a zastosowanie wytrzymałych materiałów gwarantuje możliwość eksploatacji rozwiązania przez wiele lat. 

Bespoke lighting creams warm homely feel for Perrache underground passage

Emocje

Bez wątpienia oświetlenie na nowo ukształtowało charakter tego miejsca. Podczas gdy wcześniej samo wejście do pasażu budziło niepokój i nie należało do przyjemności, obecnie piesi mają już zapewnione poczucie pełnego bezpieczeństwa i komfortu. Specjalnie zaprojektowane oprawy i opalizujące kolory wyglądają imponująco – przykuwają uwagę, nie pozostawiając nikogo obojętnym. 

Nagroda JANUS stanowi wyraz prawdziwego uznania dla naszej pracy, jaką włożyliśmy projektując oświetlenie przejścia na stacji Perrache. Jesteśmy dumni, że specjalnie skonstruowana oprawa, opracowana we współpracy z pracownią urbanistyczną Studio Aurel, została doceniona i otrzymała laur „Janus de la Cité”. 
Wyróżnienie to jest nagrodą za współdziałanie naszych zespołów ekspertów i partnerów w celu zapewnienia klientom usług projektowania na zamówienie. 
Z takiego rodzaju know-how można korzystać we Francji od wielu lat, co pozwala nam – we współpracy z projektantami oświetlenia i designerami – tworzyć wyjątkowe oprawy wykorzystywane w naszych miastach.

Gérard Lesage - General Manager - Comatelec Schréder
Gérard Lesage
Dyrektor Generalny – Comatelec Schréder

For more information on this project, click here.